Voetverzorging

Bij de verzorging van ons lichaam nemen we voor alles gerust de tijd, kapper, schoonheidsspecialiste, lichamelijke verzorging e.d. Maar uw voeten?

Lees meer

Voetverzorging bij dementie

Mensen die leiden aan dementie of alzheimer gaan vaker hun eigen wereldje creeren. Het doel om juist aan deze doelgroep de juiste voetzorg te verlenen begint met veel ervaring

Lees meer

Voetverzorging Diabetische voet

De voet is de laatste jaren een steeds belangrijker item geworden in de behandeling van de diabetes mellitus

Lees meer

Voetverzorging bij reuma

Aangezien mensen met reuma niet alleen last krijgen van de voeten, maar ook van hun handen, wordt verzorging van hun voeten vaak een probleem.

Lees meer

Voetverzorging Diabetische voet

Waarom is de verzorging van de voeten van diabetische patiënt zo belangrijk?

De voet is de laatste jaren een steeds belangrijker item geworden in de behandeling van de diabetes mellitus patiënt. Bij iemand die aan diabetes mellitus (DM) lijdt kunnen een aantal complicaties optreden. De belangrijkste complicaties zijn: Problemen met de ogen, nieren en de voeten.

Wat gebeurt er met de voeten?

De problemen aan de voeten zijn eigenlijk het gevolg van twee afwijkende systemen in het lichaam. Bij langdurige DM of bij slecht ingestelde DM hebben de bloedvaten en de zenuwen veel te lijden. Hierdoor kunnen de volgende aandoeningen ontstaan.

  • Angiopathie (vaatlijden) of
  • Neuropathie (zenuwlijden)

Angiopathie wil zeggen dat de doorbloeding in de bloedvaten van de benen en voeten minder wordt. De bloedvaten hebben als functie het aan en afvoeren van zuurstofrijk en arm bloed. Als de doorbloeding minder is, is de aanvoer van zuurstofrijk bloed dus minder! Dit is heel belangrijk voor de voeten, wanneer er bijvoorbeeld een wondje aan de voeten is, zal dit niet goed genezen!! Een verminderde doorbloeding is vaak te herkennen aan:  Verminderde onderbeen beharing, koude voeten, wit verkleuring van de benen en daardoor slechter genezen van wondjes.
Neuropathie wil zeggen dat het gevoel in de voeten en benen minder wordt. De zenuwen in voeten en benen hebben verschillende functies. Ze geven het oppervlakkige gevoel en het diepere gevoel in de voeten door aan de hersenen. Dit oppervlakkige gevoel is nodig om bijvoorbeeld een steentje in de schoen te kunnen voelen. Het diepere gevoel is nodig om bijvoorbeeld het hoogte verschil van een stoeprandje te kunnen voelen. De zenuwen regelen ook de vochthuishouding in de voeten, de transpiratie dus. Benen kunnen droger worden en een glanzend karakter krijgen.

De combinatie

Deze verschijnselen komen lang niet bij alle DM patiënten voor. Vooral de diabeten die een lange tijd een slechte bloedsuiker instelling hebben en langer durende diabetes zijn hier vooral de risicogroepen. Dat wil niet zeggen dat mensen die sinds korte tijd diabetisch hebben niet voorzichtig moeten zijn. De combinatie vaatlijden en zenuwlijden is dus het grote probleem.

Wat kan de diabeet zelf doen aan voetverzorging?

  • Iedere dag zelf de voeten controleren of laten controleren door een huisgenoot.
  • Nooit op blote voeten lopen, ook al is dit voor sommige mensen nog zo prettig.
  • Schoenen met de handen controleren of er niets in zit, steentje, spijker etc.
  • De sokken links dragen als er grove naden aan de sokken zitten.
  • Voeten alleen aan buitenzijde incrèmen, niet tussen de tenen, hier is de huid vaak weker. De huid tussen de tenen wordt dan te week en dat kan een wondje ontstaan.
  • Wanneer de nagels van de tenen zelf geknipt worden, deze altijd recht afknippen en de hoekjes waar nodig een beetje afronden door bij te vijlen.

Webdesign by waytodesign 2015