Advies voetverzorging

Voeten verdienen uw aandacht!

Luister naar uw voeten…
Pijnlijk en vermoeide voeten heeft u niet zomaar, hiervoor is echt een reden. Vaak genoeg weten we wel waardoor dit tot stand is gekomen maar negeren we deze klachten, of als we met de voetjes omhoog hebben gezeten dan gaat het wel weer…
Dit is absoluut onjuist! Het probleem wat uw voeten weergeven is niet voor niets. Negeer deze klachten daarom ook niet maar onderneem actie. Meestal zijn deze problemen op te lossen, uw pedicure kan hier vaak een bijdrage aan leveren.

Schoenen kopen!

Uw voeten zijn uw basis, hierop staat en loopt u de hele dag. Daarom is het wel zo verstandig om goed maar ook goedpassen schoeisel te dragen.
Koop schoenen altijd aan het einde van de dag, uw voeten zijn dan wat meer gezwollen en eventuele knelpunten zult u sneller opmerken bij het passen.
Let op “lengte toegift” in uw schoenen, dit is de ruimte van ongeveer 1 cm voor aan de neus (m.u.v. spitse neuzen). Deze ruimte hebben uw voeten nodig bij de afwikkeling van uw voet. Als u loopt wordt u voet namelijk wat langer indien u deze plaatst op de grond. De extra ruimte is dus nodig.
De breedtemaat van de schoen is evenzeer belangrijk, uw voeten dijen ook wat uit als deze geplaatst wordt op de grond. Zorg dus voor een goedpassende schoen op alle fronten.
Let wel, een bredere schoen is niet een maatje groter…

Wassen van voeten!

Neem hiervoor handwarm water en was uw voeten het liefst zonder zeep. Blijf niet te lang in het water want daardoor kan de huid juist teveel uitdrogen.
Droog uw voeten goed af, ook tussen de tenen, laat uw voeten daarna aan de lucht nadrogen voordat uw uw sokken en evt. schoenen aantrekt.
Draag sokken van katoen of wol, deze nemen vocht op als u transpireert.

Voeten incremen?

Jazeker, het incremen van uw voeten met een vochtregulerende creme houd de huid zacht en soepel. Hierdoor blijft de huid fijn egaal en ontstaan en geen droge plekken waardoor deze eventueel open kan basten.
Een goede gezonde huid is minder vatbaar voor bacteriën en schimmelinfecties.

Nagels knippen

Goed geknipte nagels voorkomen veelproblemen. Neem hiervoor een goede nagelknipper of nageltang. Knip uw nagels niet te kort en recht af, de hoekjes mag u iets afronden evt. met een vijl. Knip de nagels niet te rond, dat verhoogd de kans op ingroei.

Ingroeiende nagel

Een ingroeiende nagel hoeft niet altijd de oorzaak te zijn van niet goed knippen.
Ook druk vanuit niet goedpassend schoeisel of een weke nagelomgeving door teveel of langdurig baden en transpiratie kunnen hier een oorzaak van zijn.

Kloven

Kloven zijn droge plekken in de huid die opengebarsten zijn, dit doordat de huid minder elastisch is geworden. Kloven komen meestal voor aan de rand van de hiel, deze is vaak extra droog.
Oorzaken van kloven kunnen voortkomen uit te kleine schoenen, dragen van slippers (zomerkwaaltje) of dragen van schoenen met een open hiel.
De huid hangt dan als het ware over de rand heen, en bij te kleine schoenen staat de huid juist tegen de rand aan. Hierdoor ontstaat eelt, dit wordt gevormd ter bescherming van de hiel omdat daar juist druk op staat.
Indien u merkt dat u last krijgt van kloven kunt u deze beter laten behandelen daarmee kunt u zichzelf behoorlijke pijnklachten besparen.

Schimmelinfectie aan huid of nagels

Spoel na het douchen de voeten zorgvuldig af met lauw water, droog goed af, ook tussen de tenen. Neem elke dag een schone handdoek om af te drogen, deel deze niet met anderen. Handdoek wassen op 90 graden bij voorkeur ivm doden bacteriën en schimmels.
Draag schoenen van leer, binnen- en buitenzijde, draag sokken die goed lucht en vocht opnemen. Doordat de sokken dit opnemen slaat het niet terug op de voeten deze voelen minder klam hierdoor.
Loop niet op blote voeten, nergens! Draag altijd slippers, vooral in vochtige ruimten zoals sportschool, zwembad, sauna o.d.
Ter bestrijding van een schimmelinfectie kunt u zelf een wasproduct gebruiken (voor “intiem” gebruik) dit heeft een PHwaarde van 3,5 waardoor de zuurmantel van de huid die is verstoord weer opnieuw de juiste zuurgraag krijgt. Verder kunt u de huid behandelen met een anti-schimmel crème vaak ook “zwemmereczeem” genoemd.Verkrijgbaar bij huisarts, pedicure, apotheek / drogist. Vergeet hierbij niet dat u tevens uw schoenen en sokken dient te behandelen met een anti-schimmel poeder.

Extra informatie bij Diabetes Mellitus

Loop zo min mogelijk op blote voeten, draag altijd sokken in de schoenen en controleer de schoenen dagelijks of er niets in zit wat wondjes kan veroorzaken.
Neem geen voetenbadje, dit maakt de huid week en vermeerderd daardoor de kans op wondjes. Controleer daarentegen wel altijd de temperatuur van douche- badwater om
verbranding te voorkomen.
Controleer uw voeten elke dag op drukplekken of wondjes (ook tussen de tenen)en vraag hulp indien dit zelf niet mogelijk is. Wondjes kunnen leiden tot ernstige complicaties aan de voeten. Ga vooral niet zelf aan u voeten snijden of pulken maar raadpleeg uw pedicure. Gebruik geen likdoornpleisters!
Dagelijks uw voeten incrèmen met een speciaal voor diabetes geschikte crème.

Webdesign by waytodesign 2015